dinsdag 6 november 2012

Obama vs Romney


Mijn broer is net weg naar zijn school, hij gaat daar met 70 andere leerlingen uit de 4e, 5e en 6e (hij zit zelf in de 6e) de hele nacht door, de amerikaanse verkiezingen volgen. Want ja.. morgen is er een 'nieuwe' president, wie dat wordt is nog spannend.


In Amerika hebben ze een ander politiek stelsel dan wij: het destricten stelsel. In Amerika doen 50 staten aan de presidentsverkiezingen mee. De burgers stemmen niet direct op de kandidaten zelf maar op kiesmannen. Er zijn 538 kiesmannen verdeeld over de staten, hoe meer inwoners hoe meer kiesmannen. Als het volk op een kiesman heeft gestemd, stemmen de kiesmannen op één van de 2 kandidaten. Er zijn voorverkiezingen geweest waar deze 2 kandidaten uit zijn gekomen, een democraat en een republikein. Degene die meer dan 269 stemmen krijgt, wordt de nieuwe president. 
De democraten (Barack Obama) krijgen meestal stemmen van mensen met een lager inkomen, de republikeinen (Mitt Romney) van mensen met een gemiddeld hoger inkomen en van mensen die regelmatig naar de kerkgaan.

Zelf heb ik me niet zo verdiept in de Amerikaanse verkiezingen, ik kan dus ook niet zomaar wat standpunten opnoemen (én internet is niet altijd even betrouwbaar). Één ding heb ik de afgelopen tijd iniedergeval niet gemist.. Het hele gedoe rond om Pino, Big Bird..
Tijdens een van zijn campagne toespraken vertelde Mitt Romney dat hij de subsidie voor het televisienetwerk PBS stoppen:
“I’m sorry Jim. I’m gonna stop the subsidy to PBS. I’m gonna stop other things. I like PBS, I like Big Bird, I actually like you too.” 

Hij wil namelijk geen geld lenen van China om het PBS (en andere dingen) te behouden. Als Romney wint dreigt er dus een ontslag voor Big Bird. Ruim een kwart milioen twitteraars steunen 'Big Bird', hij kwam op bezoek bij verschillende shows en Pino himself stemde op Obama.


Na een aantal dagen kwam dit reclame spotje van Obama als reactie op de uitspraak van Romney:


De race gaat nek aan nek, maar is niet bepaald gratis.. Obama heeft een half miljard in z'n campagne gestopt, en Romney een 'kleine' 40 miljoen..


Wie moet er volgens jou winnen, Obama of Romney?

Liefs Ilse.



Edit: Obama is voor de 2e keer als president van Amerika gekozen.
Dit komt volgens veel mensen doordat Romney veel kiezers verloren heeft met zijn standpunt over arbortus. Ook heeft Obama zijn campagne veel strategischer gespeeld, terwijl Romney nogal wat 'verkeerde' uitspraken had (over Pino, bezuinigen op de Amerikaanse rampenleger toen Sandy er net aankwam).

1 opmerking: